Greenfarra♥: Cuti-Cuti : Cameron Highland

12 April 2016

Cuti-Cuti : Cameron Highland

Assalamualaikum,,,, 

Mesti hairan kenapa tajuk fa kali ni Percutian VS Makan,,, 
Selalu kalau orang bercuti mesti nak shopping or nak cari tempat-tempat menarik,,, tetapi kali ni fa bercuti sebab nak cari makan ja...

Pelik ja kan,,, mesti hairan...

Lokasi percutian kali ni fa pilih Cameron Highland (Pahang) ja,,, tak jauh.. 


walaupon dah banyak kali kunjung ke sana,, kenangan tetap berbeza,,, motif kali ni,, fa kesana nak cari makan... kuat makan pulak fa tahun ni... bertambah bambam lahhhh

1st day : fa bertolak dari Sg Petani jam 5.30ptg and sampai sana dalam pukul 9mlm macam tu... kalau ikut Simpang Pulai dekat lah sikit...

Lepas ja chikin dkt homestay Taman Sedia,.. kitaorang terus kluar cari makan... 
tak sah kalau tak ke pasar malam berinchang...



kan best kalau ada BF.. blh dapat bunga mcm ni,,,



Jalan tu jalan jugak,,, perot kosong kena lah isi,,, 1st menu fa pilih stem-boot.. selalu merasa dkt perlis, SP. AS. kali ni try dekat tempat tinggi pulak,, apa yang best?

rasa dia sama ja,,, ada 2 pilihan sama ada nak sup or tomyam.. takda gril... boleh la makan sejuk2 mcm ni,, dapat makanan panas,, memang haven lah... 

lokasi : Medan Selera Tanah Rata..

Lepas penat makan,,, apa lagi,,, manjakan diri sebelum tdo... 
lawan monopoli dulu,,,

kalau bercuti mersama keluarga bawak lah permainan macam ni,, tips eratkan silaturahim,,,

2nd : pusing-pusing cameron cari makan.. 

Pagi-pagi lagi dah cari sarapan pagi,, try nasi lemak tanah tinggi.. not bat sedap jugak... sementara nak tunggu bungkus roti canai,, pekenan nasi lemak dulu.. 

lokasi : tak jauh dari medan semalam,, dekat dengan Maybank.. bertentang dengan 7E.


dekat kedai nasi lemak,, dkt rumah roti canai pulak,, ok sedap lemput and kuah likat... layannnnn untuk pagi ni..

Tak sah kalau ke sana tak melawat saudara mara kan..
inilah keluarga salah seorang students POLIMAS, abg Bob, merupakan senior bagi fa and junior bagi diaorang ni,,  sebenarnya diaorang ni fmly no 2 fa,,, semua exstudents POLIMAS aka geng pengakap kelana poli.  

Lokasi : Taman Sedia..


kalau jauh-jauh datang tak dapat ole-ole tak lengkap lah perjalanan ni,,, petik ole-ole sendiri,,, tamak jugak kami ni,,, heheehehe

Bermulalah misi mencari makan... 

Lokasi : KHM Strawberries Farm

aiskrim strawberry dia The best.. dulu RM1.00, sekarang RM2.00 tetapi berbaloiiii..



Next Lokasi : Taman Agro..



yang best wafer ice-krim dia,,, memang terbaikkkk...

Sebelum teruskan perjalanan,,, kami singgah di medan tanah rata,, tepi jalan ja,, jom jamu selera..


Perot pon kenyang, hati pon senang,, rasa girang,, teruskan misi mencari teh untuk minum petang..

Lokasi : Teh Boh Habu... 
agak jauh dari berinchang.. dalam perjalanan fa mengomel ka,,, sebab jauh sangat,, tetapi masih lagi moleh gelak tawa,, biasa lah kalau boleh pekena kawan,, penat pon boleh hilang.. 


sebelum nak try teh kami diberi kebenaran untuk masuk ke kilang.. tengok lah macam mana teh diproses.. baru boleh buat pilihan nak minum teh apa..


Ada 9 kategori teh, tak termasuk teh hijau. disini tak proses untuk green tea


Minum petang pon dah tersedia,, kali ni fa try scones dia pulak,, 

berjalan pon dah penat, so mlm ni kami ambik keputusan nak masak ja,, rasepi mlm ni,, BBQ kambing... 

3rd : misi pulang ke Sg Petani.. biasa la kalau last day ni.. shopping lah kan...
jom shopping di kea farm..

tapi sebelum pulang singgah di Raju's Hill.. dapatkan jem strawberry yang ory.. dan tea strawberry yang memang menggamit untuk singgah lagi.. 

tak percaya boleh try... 

Lengkap lah misi mencari makan di Cameron Highland..

Misi Seterusnya......




1 comment:

  1. Kenali sabah... singgah blog kawan kita...

    http://curiostraveller.blogspot.my/

    ReplyDelete

Followers

Kawan-Kawan Google