KENAPA PERLU CINTA?

By Green Farra - April 29, 2015

Kenapa perlu cinta?.. dan bagaimana menangani cinta yang luar biasa?..
Dengan cinta, terbina pelbagai institusi insani, keluarga dan masyarakat : contohnya lahir lah dari cinta yang bercambah menjadi sebuah komuniti yang bercambah di muka buni Allah ini.
Allah SWT Maha Sempurna, setiap kejadian yang diciptakannya pasti diiringi dengan bekal serta panduan. 
DOA memainkan peranannya dalam membantu kita melayari bahtera cinta yang kadang-kalanya boleh hanyut jika nakhodanya alpa.
Cinta boleh dibayangi impian karut yang sebenarnya direka cipta oleh syaitan yang sesat lagi menyesatkan.

".... Dihiasi manusia dengan kecintaan kepada yang diingini, wanita, anak-anak, harta yang banyak terdiri daripada emas dan perak, kuda pilihan, binatang ternakan dan tanaman. semua itu hanya kesenangan hidup di dunia saja. di sisi Allah adalah sebaik-baik tempat kembali (Syurga)"
(Surah Ali-Imran : 14)

Allah SWT tidah pernah membezakan urusan doa hambanya, tampa mengira besar atau kecik , cepat atau lambat, semua Allah SWT layan sama rata. Bolot kesempatan yang ada, jangan bazirkan sedikitpon. Doalah apa saja selagi ianya untuk kebaikan, kebajikan dan berlandaskan iman, Tiada tempat lain untuk manusia bergantung harap selain Allah SWT.

".... Dan janganlah kamu beribadat kepada selain Allah, iaitu kepada sesuatu yang tidak dapat memberi manfaat kepada kamu dan juga tidak dapat memberi mudarat kepada kamu."
(Surah Yunus : 106)

  • Share:

You Might Also Like

0 Gosip