30 October 2014

Bersukan Bersama Cikgu Ayu

Assalamualaikum

Farra tertarik dengan cikgu ayu ni,, dia menggamit kita kita ke zaman sekolah balik,,
Rindu pulak masa zaman kanak-kanak..

ada beberapa soalan yang cikgu ayu tanya buat farra teringan Pulak masa Time sekolah rendah,,. 

1. Dulu farra Rumah Tahan,, Sanggup merayu dengan cikgu untuk tukar masuk rumah tahan, sebab apa tau? sebab rumah Hijau ja,, hehehe

2. dulu farra ni ala-ala sopan lah katakan,, mana mau lompat-lompat,, so farra ambik larian berganti 100miter ja dan perarakan rumah sukan,, konon-konon comel pakai kebaya,, malu pulak rasa,, hehehehe

3. bila sebut kenangan ni,, banyak sangat kenangan, yang paling seronok sebab cikgu selalu berlanja makan kalau menang,, itu yang mendorong semangat kami..

4. untuk cikgu ayu,, cayok.. cayok.. untuk rumah sukan.. nanti upload gambar sukan banyak-banyak k,, ooo ya jangan lupa,, jaga kesihatan anak-anak yang masuk pertandingan nanti sakit time nak lawan haru biru jugak jadinya,, BERUSAHA ya.. 

Yang lain Jom Imbas Zaman Sekolah dulu
Klik Ja Banner.. 

HARI NI BUAT APA?

Assalamualaikum semua,

Hari ini buatlah keputusan untuk melihat kebaikan semua orang, sayang semua orang dan bersyukur dengan apa yang kita ada.
Berhenti daripada melihat berita, drama atau surat khabar yang berungsur negatif.
Jadikan kasih sayang fokus kehidupan kita.
Lihat bagaimana kehidupan kita akan berubah dari segi kesihatan, ketenangan dan kebahagiaan.

Kalau kita suka fokus kepada marah, itu yang kita akan dapat.
Dunia dalam kita menentukan dunia luar kita.
Kita hanya dapat apa kita pernah nuat dan mungkin apa ibu bapa kita pernah buat pada orang lain.
Jadi kita semua, berhati-hatilah apa kita buat kepada orang lain.
Pembalasan sentiasa akan datang.

Petikan : Prof. Dr. Muhaya haji Mohamad ~Buku : Refleksi Diri

29 October 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih .

Assalamualaikum,,

CEPAT-CEPAT.. TAWARAN HEBAT DARI LAZADA..


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat  11/11 Lazada Malaysia (link) 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

27 October 2014

MANUSIA?

Siapa yang sering lupa ?
Siapa yang sering kufur ?
Siapa yang sering takabur ?
Jawabnya Manusia.

Sebab itu manusia ni dikategorikan istimewa .  dikurniakan akal dan nafsu. contoh paling mudah diri sendiri. Berapa banyak salah kita buat? Berapa banyak dosa kita kutip? Dah berapa pahala yang kita rasa kita dapat?. Semua tu atas diri kita sendiri, kita kadang-kadang lupa dosa-dosa yang kita lakukan, kadang-kadang kita kufur tampa sedar, kadang-kadang kita takabur tampa duga. 

Semperna tahun baru ini farra berazam untuk berubah dan sedar dari lamunan.. hehehe bukan lagu lamunan terhenti tu ya. 

Diwaktu yang lapang ni, farra terfikir sat, yaAllah dah banyak dosa aku kutip, itulah kesedaran kita ketika ini, TETAPI bila kita kembali lupa, kita masih ulangi perkara yang sama,. Azam hanya sekadar azam je lah, ini sebab kita terlalu takabur, yakin yang kita ni orang paling baik di dunia, padahal kita orang paling bodoh sekali. 

Ini kerana, bila kita sibuk, bila kita gembira, bila kita senang, bila kita susah kita lupa syaitan sentiasa ada untuk menyesatkan kita, contohnya

bila kita susah, kita mengeluh “awatlah aku ni tak macam orang lain senang ja depa”, padahal kita lupa untuk bersyukur, sekurang-kurangnya kita masih ada kelebihan dari orang yang cacat.
Bila kita sibuk, kita mengelak, “sat la aku ni kerja banyak ni, takdan, satgi kalau aku sempat aku  solat la”, padahal kita lupa sibuk tu sementara, waktu dunia, diakhirat nanti kesibukkan kita bukan ukuran. 
Bila kita senang, kita beli, “ehhh mat jom kita buat haji, lagipon kau tu lebih dari mampu”, “alah saleh nanti aku mati aku upah ja orang buatkan, tak payah bersusah-susah,”. padahal kita lupa, kekayaan bukan boleh beli ibadaha.

Kalau nak bebeb ni, banyak lagi. Tetapi sebagai peringatan untuk diri sendri ini cukup memadai untuk perkongsian.

Nanti bila ada masa farra kongsi lagi.. INGAT berubah setiap hari. 

SHORT GIVEAWAY BY EFFAFARHANA

Assalamualaikum ..



HADIAH
Random Selection :: up to 5 winner ::


Cash RM 30 x 1
Shawl x 2
Topup RM 10 x 2

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

ASSALAMUALAIKUM SEMUA, JOM JOIN

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

24 October 2014

Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

ASSALAMUALAIKUM KEKAWAN



Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.
  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 21 Oktober 2014 hingga 31 Oktober 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Giveaway by Sweetpea

Assalamualaikum semua.. 

hari ni farra di TAG oleh adik IQA untuk sagmen ni. sekali pandang tertarik jugak.. 
kalau nak join klik ja banner tu.. 

KALAU ORANG TANYA APA YANG FARRA SAYANG, 

JAWABPAN FARRA, 
Farra Paling Sayang Diri Sendiri, 
Y?
Sebab Diri Kita Adalah Mahkota Kita, 
Mahkota Kita Adalah Keperibadian Kita, 
Keperibadian Kita Itu Kita 
Dan Kita Melambang Keluarga Kita, 
Baik Didikan Ibubapa Kita Maka Lahirlah Diri Kita Yang Baik.. 

TETAPI UNTUK SAGMEN NI DIA MINTAK BARANG
So barang yang paling paling paling FARRA sayang, MY LOVELY TERONG.
CUP CUP CUP,, jangan fikir bukan-bukan k,, 
  
INI LAH MY LOVELY TERONG.


1st car yang Farra beli guna duit hasil dari titis peluh Farra sendiri, farra sayang gila-gila calar sikit pon tak boleh,, kalau tak sedih 3 hari tak makan.. hehehee, walaupon farra pernah ada kereta sebelum ni my baby blue, tapi tak sama dengan kereta yang kita beli guna duit sendiri. 
WALAUPON MY LOVELY TERONG. tak warna hijau macam koleksi katak farra, 
tetapi farra sayang MY LOVELY TERONG.

my friends blogger : Aina Akmal, Adik Jie and adik ana lee 


Segmen I Follow U By Blog Dieyla

ASSALAMUALAIKUM

http://dieylapunyerblog.blogspot.com/2014/10/segmen-i-follow-u-by-blog-dieyla_20.html
KILK BANNER

MY Akaun Sosial :

INSTA : Farranor

rajin-rajin follow lah saya.. 

Segmen Blog Review 48 Jam #1


ASSALAMUALAIKUM 

http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/10/segmen-blog-review-48-jam-1.html
Segmen Blog Review 48 Jam #1

Hai semua!Jemput join segmen simple ini.Syarat mudah je. :)


Syarat Penyertaan Giveaway.


1.Follow blog Wani.

2.Buat entri bertajuk 'Segmen Blog Review 48 Jam #1'.
3.Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

Copy Coding Entri Yang Disediakan:
4.Tinggalkan URL entri anda dalam ruangan komen entri ini.
5.Segmen ini berlangsung dari 23/10/2014 (9:00 a.m) hingga 25/10/2014 (9:00 p.m).

Berapa bilangan pemenang?Wani akan review blog semua peserta jadi kesemua peserta menang! =D Jadi,apa tunggu lagi,jomlah join! :D



23 October 2014

21 OKTOBER TELAH BERLALU

assalamualaikum semua... harap semua dalam keadaan sihat-sihat berlaka ya..

hari ni farra rasa sungguh lapang setelah berlalunya 21 oktober... wahhhhhh hureeeeyyyyy

KENAPA 21?.. (mesti hairan kan?)

untuk maklumat.. 21 Oktober 2014 baru berlangsungnya Majlis Sambutan Ulangtahun KISMEC yang ke 21 Tahun. 

mesti tertanya-tanya kenapa gembira sangat kan?. 
MESTILAH, farra ibarat tercicir segala beban-beban yang diujung kesana ke sini sehingga tidur pon tak lena, makan pon tak kenyang, mandi pon macam tak mandi,,
tuuuuu diman sangat beban tu..

mau tak nya, peritnya menghasilkan kad jemputan dan buku Aturcara dengan bos yang cerewet yakamat dan suka buat kerja last minit. 

TAPI akhirnya semua berjalan lancar dan mengikut perancangan, 

Bacaan Yasin sebelum majlis perasmian

inilah hasil deko pentas



 


16 October 2014

BILA MASA DICURI

Assalamualaikum,,,

dah 15 hari farra tak kunjung blog sendiri, tambah blog kawan-kawan,, tak sempat nak singgah..
inilah dikatakan lumbrah dalam kehidupan,, kadang kadang kita lapang dan kadang kadang kita tiada masa seminit pon,,
semua bergantung kepada kita, diri kita yang akan tentukan samaada nak sibok-sibokkan ka or lak lapang-lapangkan..

maaf la beleter pagi-pagi ni,,, niat nak kongsi ja,,(luahan perasaan)

farra sekitar seminggu dua ni agak sibok dengan design n evan yang KISMEC akan jalankan pada 21 oct ni.. sibok nak design kad tapi alhamdulilah dah siap,, tiba-tiba datang lagi satu kerja yang merenyahkan, kena design buku aturcara..

bukan kes ni yang sedih, sedihnya,, banyak lagi kerja yang tertunggak tak dapat diselesaikan dek kena buat kerja evan ni..

Time-time mcm ni lah kesabaran muda diuji,, nasib baik teman ni sabo gak orgnya.. heheehe


2 October 2014

Segmen Happy Birthday Miss Balqis






To Ms. Balqis, Your Birthday Wish :


Selamat hari jadi, selamat hari lahir, Sanah Helwah, happy birthday, happy bornday, Zhù nǐ shēngrì kuàilè, Otanjyobi omedeto gozaimasu, saeng-il chugha haeyo, Janmadina mubāraka hō, 

Farra doakan Balqis, 



Semoga dikurniakan iman yang sempurna, akhlak yang terpuji, pekerti yang mulia, umur yang bermanafaat, rezeki yang halal, ilmu yang berguna, jodoh yang membahagiakan, hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat. 

I send to you, May ur day be filled with laughter, On this ur special day & may the finest things 
May your birthday and every day be filled with the warmth of sunshine, the happiness of smiles, the sounds of laughter, the feeling of love and the sharing of good cheer


.You will soon start a new phase of life! But that can wait until you are older. Enjoy another year of being young. Happy Birthday
.All the best on your special day
Wishing you the best on your special day
May your birthday be filled with smiles and laughter
I hope all your birthday wishes come true

^_^  Birthday to u  ^_^


1 October 2014

Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA

ASSALAMUALAIKUM,,, 

hari ni farra nak bantu my friends bagi hadiah dkt u all.. 



Mesti Korang nak hadiah-hadiah tu kan?

MUDAH JA...
Klik BANNER di bawah dan JOIN GA dari JINDRISSKA.


MUNGKIN SALAH SATU DARI HADIAH-HADIAH NI MILIK ANDA...

Hadiah Utama : 20 x keychain Eiffel Tower
Hadiah Sampingan : 3 x poskad Eiffel Tower
Hadiah Saguhati : 3 x maps Paris 2014


GIVEAWAY BERAKHIR 28 OKTOBER 2014
(jam 11:59 tengah malam, waktu Malaysia)