Tips Penjagaan Rambut

By Green Farra - May 17, 2013

Menurut orang tua-tua dahulu, kalau kita ikat rambut ketika basah rambut cepat berbuah, betul ka?. ada juga yang kata kalau nak rambut kita cepat panjang, lepas gunting rambut letak dekat pokok pisang,, emmm ya ka?.. fara pon tak pasti, tetapi nenek fara yang kata macam tu.. so macam mana? Adakah semua itu fakta atau semua itu hanya mitos semata-mata? 

Jom kita kenal pasti Fakta @ Mitos. 

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

FAKTA

1. Berkongsi sikat boleh menyebarkan penyakit.
Setiap orang harus punya sikatnya tersendiri. Sejumlah parasit seperti kutu boleh hidup pada sikat dan ia dengan mudah akan menular dari satu kepala ke kepala yang lain.

2. Makanan mempengaruhi kualiti dan kesihatan rambut.
apa yang kamu makan memiliki kesan terhadap kualiti dan kesihatan rambut. Pola makan yang seimbang ditambah pula dengan suplemen multivitamin akan membuatkan rambut kamu tumbuh lebih sihat dan bersinar.

3. Mengikat rambut dengan tegang dan ketat boleh menyebabkan kebotakan.
Mengikat rambut tegang atau tertarik boleh menyebabkan alopecia. Situasi ini terjadi apabila kamu sering mengikat rambut secara ketat tanpa membiarkan rambut berehat. Apolecia memang boleh mengakibatkan kebotakan.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

MITOS

1. Perapi rambut boleh memperbaiki rambut bercabang.
Tidak kiralah seberapa banyak iklan perapi yang mengaku boleh memperbaiki rambut bercabang, kenyataannya tidak sedemikian. Perapi sememangnya boleh memperbaiki kutikula sehingga rambut bercabang akan berkurang. Namun hujung rambut yang telah bercabang akan tetap ada. Satu-satunya cara untuk menyingkirkan hujung rambut bercabang adalah dengan memotongnya secara teratur setiap empat hingga enam minggu.

2. Jangan tidur dengan rambut basah kerana kurap akan tumbuh.
kamu sebenarnya boleh tidur dengan rambut basah tanpa risau kurap atau bakteria akan tumbuh di kulit kepala. kulit kepala tidak akan didatangi kurap atau sebarang bakteria sekiranya kamu rajin merawat dan menjaga kulit kepala agar sentiasa bersih.

3. Rambut akan tumbuh lebat dengan bersikat 100 kali sehari.
fikirkan semula tentang perkara ini. Bagaimana hanya dengan bersikat rambut 100 kali sehari boleh menumbuhkan rambut? Bersikat secara berlebihan sebenarnya boleh merosakkan kutikula apa lagi jika kamu menggunakan sikat yang salah.

4. Lebih banyak bersyampu membuatkan rambut akan lebih bersih.
Tidak kisahlah seberapa banyak syampu yang kamu gunakan, asalkan ia telah membersihkan keseluruhan rambut hasilnya akan sama sahaja. Jangan membazir syampu dan gunakanlah dengan jumlah yang secukupnya.


 • Share:

You Might Also Like

3 Gosip

 1. apapun jgn lupa kutip rmbut t ada org org bising lg

  ReplyDelete
  Replies
  1. besa lah,, aku ja ada rambut,, dia xda rambut.. hehehehe

   Delete
 2. baru tahu pasal ikat rambut tu..haishh..kna kasi loose skit lpas ni..

  ReplyDelete